Ukens urt: Geitrams

geitrams

Geitramsen har du sikkert sett uansett hvor i landet du bor, for den er ganske vanlig. Men visste du at den er mer enn bare en fin blomst? Faktisk er dette også en av våre glemte skatter i norsk flora, og du kan bruke den til både matlaging og pleie!

Først og fremst inneholder geitramsblader ganske mye A- og C-vitaminer, noe som gjør at du med god samvittighet kan nyte en kopp te av denne. Du kan også koke unge blader som grønnsaker og servere til middagen, eller hakke opp blader og skudd til salaten. Og blir du lei av aspargesen, så kan du servere friske skudd av geitrams isteden, plukket rett fra hagen din!

Geitrams har også blitt brukt mye til te opp gjennom tidene. Den er beroligende og søvndyssende, og gir et koffeinfritt alternativ til grønn eller svart te om du har lyst på noe varmt å drikke, men ikke har lyst til å bli mer våken mot kvelden. Røttene ble også malt opp og brukt for å drøye melet i tidligere tider.

Av medisinske egenskaper er den blant annet kjent for å ha betennelsesdempende effekt, og har blant annet blitt brukt mot hudplager på barn. Den kan også dempe solbrenthet, insektsstikk og så videre – noe som kan være ganske greit å huske på i farta om barnet tråkker på en veps eller noe sånt. Ta et friskt blad, og smør saften på stikket, så vil det kanskje lindres litt.

En av de tingene det kanskje er verdt å merke seg, er at geitramste også kan ta knekken på candida, om du er plaget med det. Lag da en te på alle plantens bestanddeler, og drikk et par kopper om dagen i et par måneder. Det skader ikke uansett, for geitrams er ikke regnet som legemiddel og har heller ingen kjente bivirkninger.

Ellers er geitrams også slimløsende, urindrivende og lett avførende, og kan brukes til å lette milde forstoppelser eller for å lindre astma.

Kilde:

Rolv.no

Fireweed / Epilobium angustifolium / 柳蘭(ヤナギラン)

Creative Commons Licensephoto credit: TANAKA Juuyoh (田中十洋)

Related Posts with Thumbnails................................................................................................................................................

Har du fått dine 10 gratis tips til hvordan du kan komme i bedre kontakt med naturen ennå?

Meld deg på nyhetsbrevet, og få dette samt andre nyttige tips direkte til din mailboks!................................................................................................................................................
Du kan legge igjen et svar, eller trackbacke fra din egen side.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv Enabled
Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review