5 tips for vellykket utelek om vinteren

utelek

Hei! Hvis du er ny her, kan det hende du vil abonnere på RSS-feeden. Takk for besøket! :)

For de aller fleste av oss er det vanskelige å komme seg ut av døra om vinteren når det er kaldt, men ungene trenger det likevel – spesielt nå som juleferien nærmer seg og det blir en del dager hjemme. Barnehage- og skolebarn er jo vant til å være ute hver dag (og godt er det!), så det blir fort vekk sånn at de bokstavelig talt flyr på veggene dersom de blir innestengt i flere dager på rad. Antagelig vil det ikke gjøre deg så stor skade å komme deg ut i frisk luft og bevege av deg litt juledorskhet heller, så kom deg ut sammen med dem!

Problemet du kanskje vil støte på, er at ungene er vant til å ha lekeapparater og et stort utvalg lekekamerater i barnehagen eller på skolen, sånn at hagen hjemme ikke frister like mye. Her har du 5 tips for å gjøre opplevelsen så vellykket som mulig, hvis dette er tilfelle hjemme hos deg.

1. Kle dere varmt

Det aller viktigste er at dere holder varmen, så kle dere godt! Det er en myte at man blir forkjøla av å fryse generelt, men undersøkelser viser likevel at dersom du blir kald på beina, så har du 10% større sjanse for å bli syk. Kalde føtter settes også i sammenheng med urinveisinfeksjoner, og det vil du virkelig ikke ha. En helt annen ting er at det er vanskelig å ha det gøy når man hakker tenner og føler ubehag, og det gjelder deg så vel som barna. Skal du inspirere dem til å like utendørs aktivitet, så bør du sørge for å ha det gøy selv også – da hjelper det fint lite at du står rett opp og ned som en ispinne og ser miserabel ut.

2. Ha et mål for aktiviteten

Noen unger (og voksne!) er sånn at de trenger en Grunn. Det kan du gi dem, ved å gi dem mål og mening med aktiviteten. Fortell dem at dere skal gå på tur til et bestemt sted, og der skal dere gjøre en bestemt ting. Kanskje har du et fint sted i skogen du vil ta dem med til, hvor dere kan leke fotspor-sisten? Eller kanskje dere bare skal gå en tur bak i hagen for å drikke en varm solbærtoddy under treet – det spiller nesten ingen rolle hvor eller hva! Her er det viktig at du faktisk følger opp også, og ikke presser på mer enn nødvendig, og ikke bryter løfter du har gitt.

3. Aldri, aldri, aldri tving barna

Om du må ty til tvang, har du tapt. Alt du oppnår med det, er å gi ungene dårlige minner og enda større grunn til å ikke ville leke ute. Det beste du kan gjøre, er å gå foran med et godt eksempel og vise dem hvor kult det kan være å være ute. Gå ut helt alene om du må, og kos deg med å lage et skikkelig stort snømaleri med konditorfarget vann på den hvite snøen. Om ungene ikke engang gidder å gå ut for å se, kan du ta bilde av det på mobilen din og vise dem det. Kanskje de blir så overrasket over at mamma eller pappa har lagd DET, og dét helt uten dem, at de blir med ut neste gang for å prøve selv? Men skap da en situasjon for dem hvor de kan velge det selv uten å miste ansikt overfor familien.

4. Involver naboene

Om det blir ensomt å være ute, kan du involvere naboene i prosjektet. Det blir morsommere å leke om det er flere, og selv for deg kan det være greit å ha noen å dele en kaffekopp med mens ungene leker. Oppmuntre naboungene til å ringe på døra om de skal leke ute litt, og lær ungene å gjøre det samme. Kanskje du til og med kan ta en telefon (eller sende en facebookmelding i disse dager) og avtale en ute-playdate?

5. Vit når du skal holde deg innendørs

Små barn tåler ikke like mye kulde som hva voksne gjør, og de aller fleste barnehager og helsestasjoner opererer med en grense på rundt 10 kuldegrader, litt avhengig av været forøvrig. Om det blåser, vil det i realiteten være kaldere enn hvis det er vindstille også, så dette er noe du må se an før du bestemmer deg for å sende dem ut eller ikke. Det hjelper nemlig lite å kle barna med ull og smøre dem inn i kuldekrem om de må puste inn iskald luft – dette kan gjøre barnet mer mottakelig for infeksjoner, da slimet i lungene blir tykkere av å puste inn kald luft. Er det så kaldt at du er i tvil, om du har barn som ennå ikke er så store at de kan avgjøre selv, så hold dem inne. Kanskje det er akkurat denne dagen du heller skal se tegnefilm sammen med dem. ;)
Creative Commons License photo credit: Wonderlane

Om Jeanette

Jeanette er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun er selv mor til en treåring.

Related Posts with Thumbnails
You can leave a response, or trackback from your own site.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv Enabled